Parisul meu (1)

L-am primit pe o foaie împăturită în patru. A fost cu deschis lumina după miezul nopții, așezat pe covor în poziție turcească și analizat până în detaliu cu zâmbet până la urechi. Un baiat și-o fată în stânga, brazi în jur, un avion cu urechi și-o linie imaginară care mă trimitea la Paris de ziua mea. Nici nu știu dacă am mai văzut ceva după. Țineam în mână un desen care mă transporta direct în cel mai frumos vis.

5 luni mai târziu, eram la o măsuță cochetă din Place du Tertre și priveam artiștii strânși mușuroi în dreptul umbrelelor. Am fost boemă până la limita cu clișeul, fără să-mi pese că Parisul meu începe să arate diferit de Parisul din realitate.

Paris 2015

Parisul văzut de mine e pastelat, cu balcoane înguste, acoperite de mușcate roșii. Te lasă să ațipești pe iarbă, în fața catedralei Sacre Coeur, după ce te-a amețit cu sutele de acoperișuri ce sprijină nori pufoși și câteva acorduri de chitară.

Paris 2015

Are muzică de carusel care vine pe calea vântului și sclipiri de Turn, acolo unde la fiecare ceas te simți mai ceva ca-n fața artificiilor de an nou. Și e mereu împărțit între relaxarea până la sărăcie a artiștilor din stradă și grandoarea unor clădiri din care a pornit însăși definiția luxului. Are petreceri exclusiviste, care se întrevăd pe acoperișuri aurii, de unde curg rochii fluide și parfumuri cu iz de trandafir și, deopotrivă, artiști care-ți decupează la minut portretul pentru un zâmbet și câțiva euro.

Paris 2015

Are răcoarea și liniștea din catedrale, unde stai zeci de minute ținând de mână persoana dragă, într-un soi de fascinație față de toate detaliile arhitecturale. Te plimbă cu ochii lipiți de vitrine, de casele albe acoperite de flori, de eleganța ținutelor de seară,  de tapițeria veche din restaurante, de mereu alți oameni aflați în contemplare pe malul Senei lângă un pahar cu vin.

Paris 2015E totul de-acolo, dintr-o poveste în  care chiar și urâtul din oraș parcă și-a găsit locul, fără să devină inestetic, ca-ntr-un scenariu de film european. Cu gânduri regăsite doar departe de casă, într-un alt acasă.

Paris 2015

Paris 2015

Leave A Reply

Navigate