Amsterdam

Câteva ore. Atât mi-a luat să mă simt ca acasă în Amsterdam. Un oraș care nu te apasă cu agitația bulevardelor mari, mai degrabă îți dă o mână de ajutor să te “pierzi” în voie într-un labirint de străzi înguste care fac legătura între cartiere. Mă așteptam să dau de un oraș aglomerat, care-ți cere atenție la tot pasul. Am descoperit, în schimb, un oraș liber, care te îndeamnă parcă să o iei liniștit, la pas, fără hărți, fără ghid, fără planuri.

Amsterdam e, pe alocuri, o contradicție. Are case cu arhitectură din Epoca de Aur, înșirate de-a lungul canalelor, ca într-un muzeu întins pe kilometri. Îți oferă arta celor mai iubiți pictori olandezi ca Rembrandt, Vermeer și Van Gogh într-un cartier dedicat artei. Dar este și orașul design-ului contemporan, al tehnologiei, al prezentului. Este un oraș în care simți specificul Olandei, dar este și un oraș al diversității culturale. Te simți transportat în altă țară, dar te simți și parte din oraș. Este un oraș important al Europei, dar intim, compact, în care te simți instant absorbit în multitudinea culturilor prezente în el.

Unde am ajuns:

  • Am stat în zona veche a orașului. Așa că, inevitabil, am traversat: Centrul vechi (extrem de des), Jordaan cu cele 9 străzi și canalul Prinsengracht, Piața de flori, Damrak, casa Anne Frank, Biserica Vondelkerk, extrem de multe canale, Red district. Din Museumplein am petrecut destul de mult timp în Rijksmuseum, care a intrat în topul muzeelor văzute (îndeosebi, ca experiență oferită și pentru că am un soft spot pentru pictorii olandezi). Mai recomand și Van Gogh, Stedelijk și Royal Concertgebouw.

AmsterdamAmsterdam

Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam

2 Comments

  1. Tare, ai bifat toate punctele turistice importante. Ajuta mult sa fii cazat in centru cand vizitezi Amsterdam.
    Cand mai vii recomand biscuitii din ciocolata de la Van Stapele Koekmakerij.

    • Hello, Ștefan! Mulțumesc mult pentru recomandare. Sigur îmi mai fac drum către Amsterdam, avem prieteni de vizitat din nou, mâncare de încercat și niște alte orașe din Olanda pe care aș vrea să le mai văd. Încă nu am ajuns la morile de vânt și la grădinile cu lalele 😀

Leave A Reply

Navigate