Timp pentru mine

În luna mai, mi-am rezervat o cameră într-un hotel din centrul Brașovului, mi-am împachetat câteva lucruri și am plecat să fiu cu mine. Singură.

M-am trezit în fiecare dimineață la ora 7, să prind micul dejun cu ochii la primele mișcări ale orașului. Am alergat sub Tâmpa, am mers în medie 15 km pe zi, am citit o carte rezemată de o clădire în Piața Sfatului. Am stat cu orele în librării, mi-am ales în fiecare seară o masă cu vedere la munți și am stat în liniște. Șapte zile în care m-am ascultat și m-am prins din urmă.

Îmi place solitudinea, mă ajută de când mă știu să păstrez o relație sănătoasă cu mine. Să mă întâlnesc, să acord timp gândurilor, să iau distanță față de contexte. O practic programat, de cele mai multe ori. Îmi setez în calendar sau pe o foaie “alone time” cât de des pot sau iau perioade mai lungi în jurul unor pasiuni sau în plecări cu zero planificări în spate. De cele mai multe ori sunt în mișcare, mă plimb, mă conectez cu ce e în jurul meu. Uneori, evadez în imaginație, mă plasez în diferite contexte și analizez ceea ce simt, îmi pun întrebări, ajung la răspunsuri. Scot la lumină idei pierdute în agitația zilelor și le las să se transforme în proiecte. Alteori, găsesc sens pentru ceea ce mi se întâmplă.

Fac eforturi să nu fiu mereu disponibilă pentru alții. Știu că pentru a fi bine în orice fel de relație cu cei din jur, ajută să fiu, în primul rând, bine cu mine. Nu-mi iese întotdeauna. “People-pleaser-ul” din mine încă se luptă să spună mai des nu. Dar nu am nicio problemă să lucrez constant la a-mi fi tot mai simplu să spun celor din jur că am nevoie de pauze de la ritmul normal, în care să îmi acord atenție. Construiesc la asta ca la oricare alt obicei din care îmi iau binele constant.

Solitude matters, and for some people, it’s the air they breathe” – Susan Cain, Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking

Sigur, natura mea de introvertită mă ajută să mă simt confortabil în spațiul acesta creat cu mine. Însă, indiferent de unde pici pe axa introvertit-extrovertit, beneficiile de a sta singur, cu tine, sunt extra-studiate și pot fi găsite la un click distanță. Nu spun că ar trebui să ne izolăm toți în pădure și să încetăm să mai vorbim între noi.  Însă, cred cu putere că ne putem lua mult bine atunci când ne deconectăm și pătrundem în mintea noastră mai des.

Așadar, un reminder.

Spend your free time the way you like, not the way you think you’re supposed to. Stay home on New Year’s Eve if that’s what makes you happy. Skip the committee meeting. Cross the street to avoid making aimless chitchat with random acquaintances. Read. Cook. Run. Write a story.” Susan Cain, Quiet
BrasovBrasovBrasovBrasovBrasovBrasovBrasov

1 Comment

  1. Brasovul este unul dintre cele mai frumoase orase, il vizitez de fiecare data cand imi permite timpul. Superbe pozele, si tu la fel!

Leave A Reply

Navigate