53 de gânduri de pe Camino de Santiago (partea II)

Continuare:

  • “Life moves pretty fast. If you don’t stop to look around once in a while, you could miss it.” Dacă vrei să mergi pe Camino, setează o dată în calendar și go for it. Nu mai aștepta să nu-ți mai fie frică. Just go for it!
  • Atunci când crezi că știi ce te așteapă, nu ai nici cea mai mică idee.
  • Drumul te obligă să încetinești. Îți oferă spațiu să observi în tihnă frumusețea naturii, sunetul vântului sau al bețelor care scrijelesc ritmic asfaltul, forma pietrelor pe care calci, culorile unui apus, cum peisajul se schimbă pe măsură ce traversezi un colț de țară. Unele zile sunt ca o șendință lungă de meditație.
  • Bucuria e și mai intens trăită când e împărtășită.
  • Învață să trăiești momente, să le simți, apoi să le lași să se încheie. De fiecare dată când mă îndrăgosteam de un loc sau de o conversație, scăpam cu greu de suferința de a nu le putea prelungi mai mult de o seară sau de un simplu moment.
  • “If it’s not your storm don’t get wet!” ca mantră primită în dar de la un pelerin, într-o noapte cu lună aproape plină.
  • Găsește sens în durere. Camino poate fi și greu. Te dor picioarele, spatele devine aproape imobil de la kilogramele cărate, uneori mergi zeci de km prin soare. Însă toate aceste dureri te țin ancorat în prezent, atent la tine și la ce ți se întâmplă. Durerea este o parte inevitabilă a vieții, contează cu adevărat cum o gestionăm. “Pain only distorts our reality, it shifts our focus to the negative. We work on eliminating and minimizing it! We open ourselves to be positive. If we maintain a sense of childlike wonder, an ability to see beauty in the ordinary and an unrelenting joie de vivre, then each day becomes amazing.”
  • Continuă să mergi. Camino este ca un roller coaster, așa cum este și viața de cele mai multe ori. Sunt zile de conectare profundă, altele de neliniște, de dor sau în care te simți pierdut. Însă toate momentele conțin învățături și conduc către schimbare. Așa că mergi, continuă să mergi la fel de hotărât prin zilele bune, dar și prin cele mai puțin bune.
  • Pe Camino, conversațiile sunt diferite. Oamenii vor să știe cine ești la un nivel mai profund, ce cauți, ce te bucură și ce te face să suferi. Dispar introducerile lungi, poziționările. În doar câteva minute, într-o conversație poți ajunge de la întrebările obișnuite – De unde vii? De ce ești pe Camino? la unele dintre cele mai vulnerabile și intime povești, întrebări despre viață și sens.
  • Pe Camino, conexiunea cu oamenii nu este influențată de partea sociala. Oamenii nu vorbesc despre job, venit sau bunuri deținute. Vei simți doar nevoia lor de a aparține, de a împărtăși bucuria și tristețea prin care au trecut, de fi înțeleși, de a învăța din poveștile altora.
  • Răbdarea față de tine și față de oamenii din jur va fi testată.
  • Fiecare om întâlnit va fi parte din călătoria ta. Conexiunile pot fi memorabile și pline de sens, însă găsește-ți timp să te conectezi și cu tine. Mergi în ritmul gândurilor tale, fii prezent, bucură-te de ce ți se întâmplă.
  • Vei găsi bucurie în simplitatea unor acțiuni care în viața de zi cu zi nu-ți sunt mai niciodată îndeajuns. Ancorarea puternică în prezent, în fiecare moment trăit, a făcut ca durerea și lupta interioară să se dizolve și să simt că viața mea începe din nou să curgă cu bucurie și ușurință.
  • Uneori, e bine să calci direct pe durere. Dupa prima zi, am alunecat pe o piatră și am purtat după mine o mică întindere în talpă urmatoarele 4-5 zile. M-am străduit să calc drept cu piciorul, asta însemnând direct pe durere. Știu de la alergat că menajarea zonei dureroase poate să producă probleme mai mari dacă ajungi să deformezi mersul. La fel procedez și în cazul durerilor sufletești. Dacă ceva doare pe moment, aleg să disec până la vindecare, decât să mă protejez pe moment, riscând să se transforme în ceva de vindecat în ani.
  • Primește fiecare zi cu entuziasm și curiozitate fața de ce te așteaptă. “Each day we arise and prepare to move forward on the Camino, as we do in life. We take up out back packs, our burden and greed the day with an enthusiastic expectation for what will unfold. The burden we carry should only be as heavy as we can carry over the long haul, without causing an necessary discomfort.”
  • Întoarcerea de pe Camino poate să vină cu o formă de detașare, cu sentimentul că plutești deasupra stresului de zi cu zi. Cu dor de întors pe Camino anul viitor. Cu claritare sau cu întrebări mai bine formulate.
  • Păstrez la luni distanță sunetul bețelor pe asfalt. Clopotele bisericilor. Imaginea satelor adormite. Trezitul la 6:30, mereu înainte de alarmă. Cele peste 10 ore de mers pe zi. Bucuria momentului prezent. Sentimentul de comunitate. Piatra din care e totul construit. Săgețile galbene. Buen Camino rostit o dată la câteva minute, zi după zi. Zâmbetul oamenilor, uneori răsărit din cele mai grele suspine.
  • “Lessons on trust, faith, surrender, love, relationships, release, pain and joy can all present themselves on the Camino.”
  • “Fleeting moments are all we have. Live in the moment. Seize the day! Enjoy the journey.”

Buen Camino!

Leave A Reply

Navigate