Cote d’Azur

Am coborât drumurile șerpuite ale Luberonului, după o despărțire grea de liniștea orașului Rousillon. Ne-am urcat în mașina vorbitoare de franceză și, după niște ore de a droite și a gauche, iată-ne în mijlocul traficului, pe străzile înguste din Cannes. Good-bye, liniște!  Hello, forfotă frumoasă, briză lină și miros de mare!

Planul e simplu, avem patru zile și câteva locuri de văzut: Cannes – Grasse – Eze – Nisa – Saint Jean Cap Ferrat – Monte Carlo. Pe Promenade de la Croisette mișună turiști întorși de la plajă, înveliți în prosoape colorate, doamne elegante pe tocuri subțiri și domni în pantaloni de in, întorși de la Festivalul de Yachturi, amestecați printre localnicii care își văd liniștiți de program. Mă îndrăgostesc de oraș abia seara, sub culorile apusului. Realizez că poți face o baie de mulțime în zona veche a orașului, să visezi cu ochii deschiși într-o plimbare printre yacht-uri, dar poți, doar la câțiva metri distanță, să uiți că ești într-un oraș și să te pierzi în sunetul de valuri.

Grasse e capitala parfumurilor și locul care îți încântă simțul mirosului la fiecare pas. Nu scapi de aromele de lavandă, iasomie și trandafir când iei la pas orașul cochet, pentru că fiecare butic este efectiv îmbibat în cele mai florale parfumuri.

Dacă urci către Eze, un mic oraș medieval, cocoțat pe o stâncă la 400 m deasupra nivelului mării, ai impresia că ai intrat într-o poveste. Case de piatră, străzi înguste, un view superb al Rivierei și miresme care te învăluie când treci pe lângă parfumeria Fragonard.

ProvenceNisa e orașul clădirilor belle epoque impunătoare, cu iz de Italia când traversezi prin centru vechi, dar cu liniște când stai cu privirea către mare. Micile orașe care se întind pe coastă sunt adevărate bijuterii. O plimbare prin Sain Jean Cap Ferrat îți oferă frumusețea aceea ordonată de-ți vine să nu atingi nimic în jur, dar și un preview al luxului pe care tot urmează să-l vezi, mergând către Monte Carlo. Ah, iar când ajungi în Monaco, te simți cel puțin într-un film cu James Bond și începi să-ți dorești un loc la masa de joc, cât să observi cum funcționează viața petrecută printre cristale prețioase, dincolo de draperii din catifea roșie, în spatele unor ziduri proiectate de Charles Garnier.
MonacoMonacoMonacoMonaco

Leave A Reply

Navigate