Exigențe

O bucată mare de tort cu ciocolată învârtită în 3 straturi, împachetată într-un strat gros amărui, e trântită pe o farfurie albă, dar care strălucește a gălbui în lumina difuză. E 7 seara, nici nu mai contează pe ploaia asta cât de nepotrivit e să comand așa ceva. E vineri, am zis weekend plăcut și-am traversat strada pentru zahăr, jazz și lumini gălbui. Și pentru a scrie, verbul care-mi provocă cele mai întortocheate trăiri în ultima vreme.

Am căștile în urechi, dar n-am dat drumul încă la muzică. Mă uit la ei, prinși în propriile discuții care ajung fragmentate la masa mea. Mi-era dor de ceaiul ăsta ușor piperat, cu un praf de scorțișoară, amestecat cu lapte-spumă. Și de mine, singură la masa asta cunoscută, înconjurată de două lampadare albastre, cu un laptop în față, știind că tot ce am de făcut este să privesc, să gândesc, să simt, să scriu.

Mi-am adus aminte de o frază primită în dar de la un bun prieten și-am avut o tresărire că poate asta n-o să se schimbe niciodată, atunci când am folosit-o însămi ca descriere, însușită în totalitate. “– Nu-mi convine nimic, dar mă știi, probabil asta mă ține în priză, nemulțumirea și curiozitatea.” Și-am trecut repede cu gândul la viața unei fete greu de mulțumit, Jeni Acterian, al cărei sfârșit m-a întristat teribil, concluzionând că tare fină e linia între a cunoaște și-a trăi prin căutarea continuă și a căuta bezmetic într-o nemulțumire constantă față de prezent.

E un exercițiu constant pe care-l fac, acesta de amintire că a nu reuși să faci tot ceea ce-ți propui într-o bucată de vreme nu diminuează calitatea a ceea ce, totuși, reușești. Și-ncerc să păstrez un echilibru în exigența așteptărilor față de propria persoană, astfel încât să pot spune că și zilele în care sunt prinsă într-un program fix, pe care-o închid cu niște pagini citite și-o îmbrățișare, pot fi valoroase, poate chiar fundament, pentru cele în care voi reuși, măcar puțin, să mut munții din loc.

Chiar și zilele de vineri încheiate cu o bucată mare de tort cu ciocolată, jazz și lumini difuze, singură la o masă.

1 Comment

Leave A Reply

Navigate