5 jurnale de călătorie din biblioteca părinților mei

Caut, în ultima perioadă, modele pentru scrieri de călătorie cât mai iscusite. Asocierile potrivite, imaginea din spatele cuvintelor cât mai bine simțită prin metafore bine așezate, într-o îmbinare plăcută a scriiturii de impresie cu cea utilă pentru călătorul care-ți va călca pe urme. În biblioteca de acasă,  un soi de cufăr care ascunde mereu alte mici comori, am găsit peste 30 de jurnale de călătorie pe care le cercetez încă din ziua descoperirii lor. Las 5 titluri-recomandări, cu mențiunea că-s toate de găsit prin anticariate, dacă nu prin bibliotecile părinților/bunicilor voștri.

 ***

Travel books

1. Sub scutul soarelui, Cornelia Ștefănescu, Editura Sport-Turism, 1985, București

“Când mi-au căzut în mână Caietele lui Camus, nu aveam nici o perspectivă de călătorie. Cu atât mai mult nu puteam să-mi închipui ce relație între pagina scrisă și realitate îmi va sugera unul dintre peisajele solare din cuprinsul lor, în amiaza fierbinte de la Tauarga. Pământul, neverosimil de intens roșu; apa neverosimil de intens albastră, cu cerul fără scamă de nor răsturnat în ea, mi s-a imprimat cu maximă acuitate de la cel dintâi drum. La fel și lumina. Fastuoasă, ea se materializa rotund și lăptos sub arșița cu sclipiri mirific jucăușe peste transparența șlefuită a apei și peste mușuroaiele mici de pământ sfărâmicios, amestecat cu sare.”

  • Libia, Noua Zeelandă

2. Scrieri de călătorie, Tudor Vianu, Ed. Sport-Turism, 1978, București

“Ce este liniștea care, coborând către noi, ne înalță către ea, spre înălțimile arcuite ale cerului adiind din mii de stele. Sunt poate ceasuri de când auzim, dar ascultăm abia acum cântecul greierilor, aspru și uscat ca însăși stânca de unde ne vine clamoarea lor. Rarerori s-a întâmplat ca un peisaj să se fi asimilat cu un suflet, într-un chip mai desăvârșit decât sufletul lui Francisc în peisajul în care răsare Assisi. ”

  • Italia, India, Viena, Rusia

3. Orașe suprapuse, Mircea Florin Șandru, Ed. Albatros, 1986, București

“Am evitat tot timpul acea viziune simplificatoare potrivit căreia orașul apare exclusiv ca o realitate terifiantă, copleșitoare, și în care sensibilitatea umană se află în raport de respingere a spațiului citadin, reprezentat adesea în culori sumbre și exercitând o presiune apocaliptică asupra omului. Această negare a orașului și prezentarea lui ca un spațiu lipsit de armonie, ca o hidră haotică și informă în care omul pare alienat de invazia elementelor civilizației tehnologice, nu poate fi decât expresia unei insuficiente forțe de pătrundere a viziunii reporterului despre orașul contemporan, în perimetrul căruia, cu toate relele adevărate sau imaginare, omul de azi trăiește și visează, regăsindu-și un echilibru nou, dinamic și plin de frumusețe. ”

4. Orașe infidele, Pop Simion, Ed. Sport-Turism, 1985, București.

“Cu cât înaintăm în timp, suntem tot mai fascinați – tulburați de începuturi. Această tendință a omului de a se refugia în viitor se însoțește cu aceea de a se refugia în trecutul insondabil, în timpurile imemoriale, la izvoarele dintâi. Necunoscutele viitorului aprind fantezia oamenilor de pretutindeni, îi iscă la aventură, îi iscă la cunoaștere; la fel se întâmplă cu necunoscutul trecutului, poate mai tiranic în istovirea cu care ne intrigă și ne cheamă să deslușim stadiile primare ale omenirii.”

  • Orașe ale începutului de lume, Orașe universitare (Coimbra, Oxford, Haifa, Alcala de Henares), Orașe ale marilor spirite – Xian, Weimar, San Francisco de Paula, Palermo, Orașe porturi – Pireu, Portimao, Shanghai, Cam Pha, Lisabona, Orașe muzeu -Postdan, Santiago de Compostela, Sintra, Batalha, Orașe metropolă – Atena, Beijing, Londra, Orașe ale turismului – Porto, Chinchon, Kuching

5. Călătorie în jurul lumii, Adelbert von Chamisso, Ed. Sport-Turism, 1989, București

“Priveam lumea deschisă în fața mea plin de entuziasm, dornic să pornesc la lupta cu natura, să smulg toate secretele. În puținele zile dinaintea îmbarcării, totul – locuri, orașe, oameni – îmi apărea într-o lumină splendidă, radiată din bucuria ce-mi stăpânea sufletul. Mi-am spus în sinea mea – Fii calm și atent. De stăpânirea și atenția ta depinde o carte.”

  • De la Copenhaga la Kamchatka și Strâmtoarea Bering

Leave A Reply

Navigate