Pasiune şi biodiversitate

Nu am reuşit niciodată să formulez o definiţie mulţumitoare a pasiunii pure. Întâlnisem oameni cu hobby-uri frumoase,  cu pasiuni păstrate cu grijă în cutii de colecţie, scoase doar la vreme de sărbătoare pentru a fi lustruite şi arătate ca victorii ale unui echilibru păstrat cu greu. Vedeam pasiunile ca simple plăceri pasagere care, treptat sau de-a valma, îşi fac loc în gânduri şi fapte. Deseori neglijate, în antiteză cu “trebuie”, pe picior de egalitate cu “vreau”, erau pentru mine o necesitate frumoasă, dar rareori permisă.

Apoi l-am întâlnit pe Doru Panaitescu. El nu are pasiuni şi atât. El are pasiuni care îi dirijează zilnic acţiunile, el are un stil de viaţă format din lucruri care-i aduc satisfacţie. Trebuie să-l asculţi vorbind despre fotografie şi păsări cu nume năstruşnice, despre camuflaj şi ore de pândă, despre adrenalina dată de drumurile alunecoase şi maşini deloc supuse ce sfidează anotimpuri, despre bucate alese, ocolişuri şi scurtături. Atunci poate o să înţelegi puţin ce înseamnă să crezi şi să investeşti în pasiuni.

Aseară Doru a inaugurat o expoziţie de fotografie la care lucrează de ceva vreme, pe numele ei “Biodiversitate în România şi Balcani”. Va rămâne la sediul F64 până în decembrie, aşa că aveţi tot timpul să mergeţi să o admiraţi. Fotografiile vor smulge, cu siguranţă, zâmbete, oftaturi melancolice, priviri curioase şi admiraţie. Mai multe detalii găsiţi pe Facebook şi pe blog.

Mi-am permis să-l fur pe Citellus, parte din expoziţie şi preferatul meu 🙂


Leave A Reply

Navigate