Grit

Am crescut printre cărți. Când tatăl meu a cumpărat casa, și-a cărat bibioteca într-o remorcă. Apoi am descoperit hărțile desenate de mama pe calc, cărțile de călătorie și muzica fredonată pe fond de sfârâit ceva bun în cuptor. Am primit nume latinesc și am copilărit în inima Bărăganului, la curte, printre pomi, pisici și cu multă imaginație.

Din tot amestecul, am dezvoltat pasiuni timpurii, cu direcție clară, ușor artistică. Pe altele le-am preluat ca formă de vindecare. Am citit mult, am scris de când mă știu, am fotografiat cum mi-a îndemnat privirea, am învățat să desenez, am luat lecții de dans și m-am antrenat să alerg. Creativitatea mea are un drum destul de sigur, pornește mai mereu de la vizual și se întoarce în scris. Pasiunile mele implică intensitate și rezistență în efort, dozată cam prea inegal în ultima vreme, și n-au fost niciodată doar despre plăcere.

Toate au fost descoperiri. Multe dintre ele începute pentru a-mi demonstra că talentul e mai mult despre efort și perseverență decât despre ceva înnăscut. O intuiție. Primul meu desen în creion a pornit cu o linie de 3 cm executată de peste 10 ori într-un pătrat dintr-un total de 34 ce așteptau să fie umplute cu alte linii și hașurări. Pregătirea pentru un maraton a început cu o alergare scurtă între 2 stâlpi de iluminare în Izvor.

Mi-a plăcut să testez. Să mă învăț să învăț. Să mă străduiesc să fiu, dincolo de conștiinciozitate așteptată, consecventă în direcția potrivită mie. Poate chiar Gritty, termen despre care am aflat că fix asta însumează, pasiune și un nivel înalt de perseverență, tenacitate. Deşi n-am făcut încă pasul definitiv să-mi dedic tot timpul unei pasiuni. Am citit Grit, cartea Angelei Duckworth, ca pe o confirmare. Pe alocuri, ca pe o schemă logică cu care am rezonat (Talent × effort = skill. Skill × effort = achievement. Effort counts twice), ca pe un studiu bine construit. Însă am privit-o ca pe un fragment. Grit-ul nu e singurul lucru care contează și poate abia în ultimele pagini am regăsit accentul de care am simțit nevoia, pe echilibrul în direcții, pe un caracter polivalent. Însa cartea stabilește ceva important.

Cu toții ne lovim de limitele noastre, fie că e vorba de talent sau de șanse. Dar de cele mai multe ori, limitele ni le impunem singuri.

Încercăm, eșuăm și tragem concluzia că am dat cu capul de tavanul posibilităților noastre. Sau, după ce am făcut doar câțiva pași, schimbăm direcția. În ambele cazuri, nu ne aventurăm atât de departe pe cât am fi putut. Să fii gritty înseamnă să continui să faci pas după pas. Să ții aproape de un obiectiv interesant și care are o semnificație pentru tine. Să fii gritty înseamnă să cazi de șapte ori și să te ridici de opt.

Altfel, toate pasiunile duse până la un anumit nivel, în felul lor, au cuprins conflict, “struggle”. Așa au fost la mine. Între a zice stop și a continua. Între a continua și a nu te mulțumi cu rezultatul de ieri. Între a lua rezultatul și a-l păstra cu sens printre contexte care se schimbă la minut. Între sens și palpabil. Între palpabil și unde-a dispărut plăcerea. Merg mai departe, cum bine scrie în carte, vreau să-mi scriu cu cerneală, nu în creion, cu zeci de ștersături, obiectivul înalt.

Despre cadrul discuției despre Grit – Clubul de carte Curiositas – vreau să revin într-un articol separat. Pentru mine a fost o descoperire frumoasă care-și merită un fragment diferit și-o mai mare ordine în idei.

Nu vrem să stăm pe marginea bazinului și să fim martori la progresul de la amator la expert. Preferăm să vedem excelența pe deplin formată. Preferăm misterul în defavoarea banalității. Dacă ne gândim la geniu ca la ceva magic, nu suntem obligați să ne comparăm cu ceilalți.

Pasiunea este o busolă – acel obiect care îți ia ceva timp să îl construiești, să meșterești la el și, într-un final, să-l faci să funcționeze, care apoi te călăuzește pe drumul lung și întortocheat către locul unde vrei să ajungi până la urmă.

Oamenii cei mai gritty își privesc țelurile supreme prin prisma unei legături profunde cu lumea de dincolo de interesele personale.

Leave A Reply

Navigate