Ideo Ideis

Se încheiase Gala de premiere. După jumătate de zi în Alexandria, îmi parcurgeam, la masă, notiţele de la masterclass-ul cu Marian Râlea, în aşteptarea unui concert.

Noi, actorii, suntem purtători de cuvânt pe această scenă. Avem datoria să înţelegem şi să respectăm cuvintele unor texte.

În urmă cu trei ore, un tânăr actor îşi aprindea ţigara tacticos şi, cu o urmă de emoţie amestecată-n încurcătura de a explica o pasiune, povestea ce înseamnă pentru el festivalul de teatru.

Iubesc actoria, chiar dacă asta înseamnă, uneori, să fiu doar omul cu tava.

La mesele din jur, se scriau articole, se ciocneau pahare, se povesteau interviuri luate unor mari actori, cu tot cu fascinaţia şi ridicolul unor momente. Pe fiecare scaun, se interpreta un rol diferit, pe fiecare culoar, era o coregrafie aparte. Într-un oraş mic, se juca o piesă mare cât toată pasiunea pentru teatru a tinerilor de la Ideo Ideis. Într-o Casă a culturii, la etajul unui restaurant, la o trecere de pietoni, la o masă de lemn, în faţa unui bancomat, desculţi pe un gazon, în paşi de dans, cu ochii închişi, fără să mai conteze lumini sau decoruri, erau sute de adolescenţi care-şi îndeplineau rolul de purtători de cuvânt pe o scenă construită pe loc. Erau sute de adolescenţi care-şi scriau, poate, cel mai important scenariu: cel al propriilor vieţi.

Ideo Ideis este “actorie, dans, scriere creativă, muzică, scenografie, artă contemporană”. Este discuţia cu un actor pe care îl admiri de ani de zile. Este energia de neimaginat a unei săli. Este lecţia care se poate transforma într-o direcţie. Este prietenie, tinereţe, zâmbet, pasiune, talent, entuziasm, muncă, emoţie. Este festivalul care-şi găseşte drumuri şi continuări, de la o ediţie la alta.

ideo-ideis-2

foto via

2 Comments

Leave A Reply

Navigate