Pe muchia unui zâmbet

2 file cu poeziile lui John Keats, rupte dintr-un volum vechi al Bibliotecii, lăsate într-un caiet de matematică cu tot cu tema rezolvată pentru a doua zi; 31 de trandafiri albi legaţi cu panglici colorate, într-o zi de iarnă ca-n poveşti; 20 de fotografii cu numele străzilor pe care mergea zilnic în Anglia; 2 volume din anul 1900-şi-ceva căutate prin zeci de anticariate; 2 CD-uri cu melodii ale căror titluri compuneau în note când mai limpezi, când mai zbuciumate, etapele îndrăgostirii; 3 ore de stat în ploaie, aşteptându-mă să ies de la un examen; 30 de mesaje lungi, tastate într-o singură seară; un restaurant gol cu pian şi vioară; multe scrisori, tot la fel de multe cuvinte alese. Doar câteva fragmente frumoase din încercările firave sau hotărâte ale unor personaje romantice întâlnite în drumul meu, până acum.

Şi-au avut rostul lor, aşa, ataşate diferitelor vârste, etape şi stări. Cu toate astea, au rămas amintiri ascunse prin cutii, cuvinte îngroşate, păstrate în jurnale cu lacăt, simple poveşti de spus prietenelor, lângă o ceaşcă cu ceai. De-ar fi înţeles măcar unul dintre romantici că zâmbetele melancolice trebuie amestecate, măcar din când în când, cu o doză mare de încredere şi amuzament… Uneori, la finalul unei zile obositoare, treci rapid peste ţinutele elegante şi gesturile măreţe. Vrei doar ca omul acela cu sacou albastru şi priviri asortate să-şi dorească să te vadă râzând cu acceaşi naturaleţe pe care un copil o are în descoperirile sale.

O poveste bine spusă poate să elibereze sensibilitate chiar şi de-i presărată cu glume de la prima literă la ultimul punct. Augustin a înţeles asta. M-a convins că, în istorisirile sale prezentate cu suspans în partea I şi II, până şi termenul romantic poate să stea bine merci lângă un… porc. Astfel, votul meu în campania Blogjuan a celor de la Danone Cremoso merge către el  şi către un simţ al umorului cu gust de tartă cu lămâie. O singură rugăminte: de câştigă, să-nregistreze povestea asta şi s-o ofere cadou cititorilor. I se va dubla farmecul, pot pune şi pariu!

foto via

Navigate